Hakkımda

Klinik Psikolog Hamide Laçin, Alanya Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Bilim Üniversitesi’nde Psikoloji lisansını tamamladı. Lisans eğitimi boyunca Alanya Devlet Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Laboratuvarı ve Florence Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Spina Bifida Merkezi’nde stajlar yaptı. Lisans ve staj döneminde Nöropsikolog Öget Öktem Tanör’den aldığı dersler kendisini beyin, sinir sistemi ve davranış ilişkisini anlamaya yöneltti. Böylece Üsküdar Üniversitesi’nde Nörobilim ve ardından Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Yüksek lisans eğitimleri boyunca çeşitli okullarda ve merkezlerde görev aldı. Nörobilim uzmanlığını Prof. Dr. Barış Metin danışmanlığında “Bilişsel Rehabilitasyon Terapisi Etkinliğinin Olaya İlişkin Potansiyel ve İstirahat Durum EEG Analiziyle Belirlenmesi” başlıklı çalışması ile tamamladı. Nörogörüntüleme Laboratuarında tez kapsamında DEHB tanısı almış danışanlara Bilişsel Onarım Terapisi uyguladı ve EEG (elektroenseflografi) çekimlerini tamamladı. Aynı zamanlarda Prof. Dr. Kemal Arıkan Kliniğinde danışan görmeye başladı ve Transkraniyel Manyetik Uyarım (TMS) tedavisi ile burada tanışıp TMS uygulayıcı eğitimini tamamladı. TMS uygulamalarının yanısıra Prof. Dr. Kemal Arıkan ve ekibiyle beraber uluslararası akademik dergilerde yayınlar yaptı. Neurofeedback (sinirsel geribildirim) yöntemini bazı danışan gruplarında uyguladı. Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyete bozuklukları ile ilgili klinik deneyimlerini burada derinleştirdi. Klinik çalışmalarını Dr. Emel Stroup’un Beck Yönelimli Kognitif Terapi Eğitimi ile destekledi. Klinik Psikoloji yüksek lisansını “Panik Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Tedavi ve Üçüncü Kuşak Yaklaşımlar” adlı çalışması ile tamamladı. Bu çalışmada Panik bozukluğu ve üçüncü dalga tedavi çeşitlerinden Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi, Diyalektik Davranış Terapisi, Kabul ve Kararlılık Terapisi ve Akılcı Duygusal Davranış Terapisi etkinliğini inceledi. Çalışmaları boyunca  aile içi dinamiklerin, aile bireylerinin her biri üzerindeki etkilerini  oldukça önemsedi. Bu bağlamda Ebeveyn Danışmanlığını klinik uygulamalarına dahil etti.

Klinik uygulamalarında danışanların farklı tedavi ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla Rezonans Uygulayıcı eğitimini aldı. Klinikte özellikle sigara ve alkol bağımlılıkları, yeme bozukluklarının tedavisinde geleneksel psikoterapi yöntemlerini rezonans tedavisi ile desteklemektedir. Ayrıca depresyon, anksiyete, panik bozukluk ve insomnia şikayetlerinin tedavisinde kraniyal elektroterapi yöntemini kullanmaktadır.

Psikoterapistliğin, terapistin kişisel gelişiminden bağımsız olamayacağını düşünerek kendini geliştirmeye adamış mesleki eğitimlerin yanısıra drama, diksiyon ve resim eğitimleri almıştır.  Halen mesleki ve kişisel eğitimlerine devam etmektedir.

YAYINLAR

Kemal Arıkan, Özden Öksüz, Barış Metin, Güven Günver, Hamide Laçin Çetin, Taha Esmeray, and Nevzat Tarhan. Quantitative EEG Findings in Patients With Psychogenic Nonepileptic Seizures. Clinical EEG and Neuroscience, May 2020.

Barış Metin, Sinem Zeynep Metin, Yasin Abanoz, Hamide Laçin, Kemal Arıkan. Dissociative Aggression Triggered by Headache: A Case Report. Anadolu Psikiyatri Derg. Year: 2020, Volume: 22.

Mehmet K Arıkan, Reyhan İlhan, Taha Esmeray, Hamide Laçin Çetin, Ece Karabağır Aytar, Hazal Aktas, Mehmet Güven Günver, Aron Tendler. Deep Transcranial Magnetic Stimulation Effects on the Electrophysiological Parameters in Obsessive-Compulsive Disorder. Clinical EEG and Neuroscience 1–7 (2022).

Harmelech T, Tendler A, Arikan MK, Çetin HamideLaç, Esmeray MT, Ilhan R, Vidrine R, Muir O, MacMillan C, Sinclair R, Shakir S, Kent D, Evangelidis N, Roth Y. Long-term outcomes of a course of deep TMS for treatment-resistant OCD, Brain Stimulation (2022).

Psikoterapi kendinize ve sevdiklerinize yaptığınız en kıymetli yatırımdır.

Psikolog Hamide Laçin